Labrofossen med turbinhall.
Øverste del av Labrofossen.

Dette et flott skue når det fråder som værst. Hadde jo håpet på nedbør og mye mer vannføring. Men nå greide jeg ikke å holde meg lenger.

Tenk deg hvordan det er når det meste mellom bergveggene fylles med vann. Det er lenge siden sist.
Bildet inngår i albumet Nybrufossen og Numedalslågen - Rett utenfor stuedøra har vi en flott perle i Kongsberg.
Nybrufossen er spektakulær på mange måter og en opplevelse i seg selv.
Utstyr
  • Nikon D70
  • Nikon AF-S VR24-120/F3.5-5.6G
  • Brennvidde36mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/30s
  • FilmtypeCCD ISO-200 RAW
  • Nei
  • AnnetHåndholdt. Justert levels og lagt på USM. FM DV #2 filter.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger552
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_85300} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Kay R.

Hei Odd Eirik...

Skulle akkurat til å hoppe i køya, men så fikk æ øye på bildet ditt... Nu holder du mæ med andre ord oppe igjen..he,he..

Du har jo så absolut rett i at det hær e et flott skue... Trenger ikke vente på motivet når du alikevel får frem et flott motiv... Kan dessuten legge frem et nytt bilde når vannet står enda høyere...

En vel gjennomtenkt komposisjon som stemmer veldig bra. At bildet er tatt håndholdt e en prestasjon når blenderen sier f22, lukkertiden e 1/30s og bildet fremdeles e knivskarpt. Lyver du? he,he... Du får med andre ord en fabelaktig dybde i bildet ditt. Veldig bra...
Fossen er mektig og flott samt overgangen fra sol til skygge. Sola som faller inn fra venstre mot høyre gir en flott effekt i trærne og huset... Skulle til å foreslå et lite kutt i forgrunnen, men må trekke det tilbake når den e så fin som den e. Den representerer dessuten god dybde i bildet...

Nu må æ bare legge mæ...Sov godt... Vakkert bilde..

MVH Kay:-D
Inger Anne Maritsdotter V.

Dette var eit vakkert skue .

Likte best lyset og komposisjonen her.

God skarphet også.

-IAV-
Nils W.

Hei Odd Erik, et flott bilde med et herlig ''sug''!
Artig å se hvordan denne fossen ser ut nedenfra...har passert her endel ganger på vei til og fra jakt i Bondal.
...nils
Anniken S.

Lite vann? Jeg syntes det så ut som om det var ganske mye vann her jeg. Fossen er nydelig. Komposisjonen er veldig bra, liker måten fossen svinger seg fra venstre ned mot høyre. Er litt usikker på sollyset. Vet ikke helt om det lille solglimtet til venstre på fjellet er bra, eller om det irriterer meg. Burde kanskje ha vært dempet litt. Sollyset på toppen og himmelen er aldeles praktfull.
Odd Tore S.

Hei!
Jeg skjønner godt at du ikke klarte å holde deg lenger, og enda bedre at den hadde vært langt mer imponerende med større vannføring.
Nå synes jeg at du har gitt deg inn på en utfordring, foss delvis i sol, delvis i skygge. Slik det er nå, taper den nedre delen av fossen litt i konkurranse med den øvre, med dette ble egnentlig bra.
Anniken nevner solstreif på fjellet. Jeg synes det tar oppmerksomhet fra den delen av fossen som er i skyggen.
Komposisjonen er bra.
Når det gjelder skarphet, er jeg litt i tvil. Egentlig ser det skarpt og utskarpt ut samtidig, uskarpt i forhold til dine tidligere D70 landskap. Du er i grenseland når det gjelder lukkertid, skarphet på fast grunn, og bevegelsesuskarphet i vann. Jeg skulle gjerne sett fossen din med både kortere og lenger lukkertid.
Du får se frem til kraftig nedbør, og så får vi takke og se frem til flere bilder. Fossen i regn kunne også vært spennende.
MVH
Odd Tore
PS: Alle snakker om Curves i PS og at det ville løst mange av mine problemer, men jeg finner det ikke i PS Elements 2.0, annet enn som en henvisning under Vectors. Er jeg blind eller det Curves bare for PS i full-versjonen?
Bergliot E.

Dette var virkelig bra, spesielt til å være tatt håndholdt. Må være en skue å se på når det er høy vannføring, skjønt det er jo mye allerede her på bildet. Flott natur og et fint lys. Tilslutter meg eller de mange rosende ord du alt har fått.

På dette sted har du jo mange muligheter til å ta flere bilder med variasjon av vannmengde og lysforhold. Heldig du som bor så nært en så mektig foss!!

Bergliot:)
Jonny E.

Hei hei

Her synes eg Odd Tore sin kommentar e veldig treffende for det eg tenker om bildet ditt, et veldig utfordrende motiv med sånne lysforhold, men det e jo også en fin måte og teste ut fotograf og kamera på.
Eg trur bilde har hatt godt av en kutting i nedkant,
omtrent litt oppunder den nærmeste knausen med et lite solstreif på venstre side.
Turbinhallen ser spesiell og fin ut, den trekker mesteparten av min oppmerksoshet og burde nok vært litt skarpare.
Eg liker fargen på vårvannet og lukkertia e vel omtrent slik øyet oppfatter det om vi skulle stått i ditt sted.
Men denne fossen, også med turbinhallen e et motiv du også må oppsøke under andre lysforhold og prøve ut forskjellige lukkertider, det kan gi mange vakre bilder.

. JonnyE
Steinulf L.

Dette var bra! Fin dynamikk med god tegning i skyggepartiene og ikke utbrente høylys.
Karl Anders S.

fint.
Carl Martin N.

nah. dårlig lys, blass himmel, kjedelig komposisjon. beklager.
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Er på jobb og har ikke tid før i ettermiddag til å svare på kommentarer eller teste ut forslag til beskjæringer.

:-)
Jonny E.

Hei igjen

Eg kan være litt enig med CMN angående at det e litt dårlig lys på bildet, CMN har jo ikke noen forslag til forbedringa,
men eg trur at det også her går an og bruke kurveverktøyet,
men det nytter kanskje ikke med den litt vanlige s-kurven.
Du må nok kanskje prøve med et par ''bølger'' eller va man no ska kalle det, eg har ikke prøvd det på ditt bilde, men det har fungert bra på noen av mine bilda.

. JonnyE
Inger-Lise S.

En mektig og flott foss du har foreviget her.Men jeg syns bildet ble litt mørkt.Bra lys øverst og en fin komposisjon.

Mvh Inger-Lise
Odd Eirik S.

Takk for mange flotte kommentarer.

Jeg er delvis enig med både Odd Tore og Carl Martin angående lyset og skarpheten. Prøvde ut noen nye kamerainnstillinger som jeg ikke tror ble helt vellykket.

Men har ikke tid til å utdype dette noe videre nå og heller ikke å prøve noen justeringer før i kveld da jeg er på jobb nå.

Tror heller jeg skal ta turen til fossen for å ta nye bilder.
Nå begynner vannføringen å ta seg opp. Fra jobben ser jeg demmningen (utenfor Næringsparken) som holder vannet i dammen ovenfor Labro dammen og der har de åpent en sluseport for fullt . Ennå så renner det over demningskanten. Så dette lover bra.

Med hensyn til skarpheten så kan fokussystemet ha blitt lurt av mye vannstøv som ligger mellom meg og turbinhuset.
Det gjør også at bildet blir litt sløret i det området. Men det skal jeg forske videre på.

I allefall artig at det kommer litt kritikk som jeg kan jobbe videre med.

:-)
Øyvind A.

Fin foss. Med såpass bratte kanter på sidene er det ganske kritisk med hensyn til lyset. Prøv til forskjellige tider på dagen og se hva som blir mest interessant. Her synes jeg for mye av vannmassene blir liggende i skygge. Om du klarer å få solinnfall på vannet vil du med riktig valg av lukkertid kunne få fram mye mer liv i vannet. Prøv også å gå tettere på.

Til Odd-Tore: Kurveverktøyet finnes ikke i Elements. Men i teorien skal du kunne oppnå akkurat det samme med ''levels''.

mvh Øyvind
Bjørn H.

Flott bilde dette Odd Eirik, men sier meg veldig enig med Øyvind og hans betraktninger....

Det er spesielt to ting jeg tenker ...

Savner mer lys i fossen, noe som hadde hevet opplevelsen betraktelig.

Ellers ville jeg prøvd å komponere et tettere utsnitt. Det blir blir litt mye fjell og stein på en måte ...

Fint som et oversiktbilde, men spenningen øker hvis du kunne fokusert på færre elementer ?

Bare noen tanker og et forslag ... ??

God ettermiddag -

Bjørn ;¤
Grethe B.

Heisan!

Flott foss, du verden. Men føler det er litt stor forskjell på lys og skygge som ødelegger litt...Vile gått litt lenger opp , nærmere der det bruser skikklelig hvis det er mulig, her starter bildet på det flateste og stilleste, jeg ville startet på det villeste:-)
Men flott skue!!

mvh
gt
Wigdis W.

Greit som et dokumentasjonsfoto, men noe rotete komp. Fargene er også for blasse og lys og skygge blir for fremtredende. Sorry, men dette syns jeg ikke var noe spesielt bra . Neste gang du er der, prøv med et tettere utsnitt, ta med stativ og prøv å fange bevegelsene i den flotte fossen! Øvelse gjør mester :-)
Odd Eirik S.

Takk igjen for alle kommentarer.

Dette liker jeg. Her var det mange synspunkter som jeg tar med meg på neste tur dit.

Tror jeg har misforstått ett eller annet når det gjelder instillinger i kamera. Med Olympus RAW så var RAW fila helt upåvirket av alle type instillinger i kamera. Med Nikon ser det ut til at profile valget legges som informasjon i RAW fila. Videre ser det ut til at Nikon Edit benytter denne informasjon og preformatterer RAW bildet. Gir kun rom for WB, Exponering, Contrast, Hue og Sharpening endringer. Rett meg om jeg har misforstått måten Nikon Edit jobber på.

Jeg tror ikke det er noe å gjøre med dette bildet. Har prøvd mye rart men det er slik det er. Bruker ikke mer tid på det.
Men takk Jonny for forslag.

Teknisk sett så bør det komme tilnærmet slik jeg vil ha det ut av kamera uten at jeg må ratte noe alvorlig i et redigeringsprogram for å få det slik det bør være.
USM og Levels bør holde i de fleste tilfeller.
Nå skal jeg teste ''Vivid'' profilen og se hvordan den kommer ut.

Angående komposisjon så har jeg en følelse av at det går mye på smak og behag. Takk til Bjørn som har gitt meg noe konkret å jobbe utfra med hensyn til dette.

Angående lyssetting så takker jeg både Odd Tore og Øivind for kosntruktive forslag til forbedringer. Skal passe på å være der når jeg har sola i ryggen og prøve med lyset rett i fossen.

Må legge til at dette er en liten del av fosse-systemet om jeg kan kalle det det. Vil vel tippe at hele fosse-systemet er noe sånt som 100-150m i utstrekning.

Skal legge ut et bilde som er tatt rett inn i den nederste fossen i bildet. Ble tatt fra det høyeste punktet i venstresiden på bildet. Der var det mye busker som vokste opp fra små berghyller i fjellet. Var ikke i stand til å komme bort fra dem.

Carl Martin
Det er ikke noe å beklage. Greit å si det på den måten og blir ikke lei meg for det. Rotete komp, kjedelig komp, eller hva man kaller det sier ikke meg så stort og jeg tar det heller ikke så høytidelig. Bør nok konkretisere dette før jeg kan bruke det til noe fornuftig.
Ellers er det andre du påpeker ganske riktig.

Grethe
Mitt ståsted er nok det nærmeste jeg kommer. Nå var jeg langt nede i fossen og på ''ulovlig'' grunn. Passerte mange fareskilt med advarsler om plutselige endringer i vannføringen. Men med en tele så trenger man jo ikke å stå oppe i fossen. Så neste gang skal jeg zomme litt nærmere.

Wigdis
Skal ha stativ og finne meg et sikrere ståsted. Det blir ikke enkelt for på de fleste plassene untatt der jeg stod nå så er det 5-10m rette bergvegger og bildene må da tas mye mer ovenfra og ned i vannet. Vanskelig å treffe fossen rett på. Det er egentlig ikke lov å gå så nært selve elva på dette stedet. Var vel i underkant av 2m over vannet og åpnes en sluseport uten forvarsel så ligger man tynt ann.

:-)
Nils L.

Likte både motiv og lys her. Gir en litt vemodig stemning. Bra med detaljer. Komposisjonen fungerer, blir litt ''flakkende'' - men ikke mange måter og gjøre dette på heller.
Mvh Nils :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu